Az akadálymentes honlap
Domony 
Polgármesteri Hivatal
komplex akadálymentesítése
projekt keretében készült
a Közép-magyarországi
Operatív Program
KMOP-2009-4.5.3. 
kódszámú, az 
„Egyenlő esélyű hozzáférés
a közszolgáltatásokhoz”
című pályázata támogatásával.


Az akadálymentes honlap
Domony 
Polgármesteri Hivatal
komplex akadálymentesítése
projekt keretében készült
a Közép-magyarországi
Operatív Program
KMOP-2009-4.5.3. 
kódszámú, az 
„Egyenlő esélyű hozzáférés
a közszolgáltatásokhoz”
című pályázata támogatásával.




Üdvözöljük honlapunkon!



Domony község és Domonyvölgy településrész, Magyarország központi részén, Budapesttől keletre, Aszód és Gödöllő között, az M3-as autópálya és a 3-as főút nyugati oldalán, a Galga és az Egres patak mentén helyezkedik el. 

Könnyen elérhetőek vagyunk a VOLÁN buszjárataival, továbbá a Budapest-Hatvan vasútvonalon is, a fővárosból egy órán belül tömegközlekedéssel is bármikor eljuthat hozzánk.




Területén egykor Árpád-kori földvár volt. A XVI. század első feléig a Domonyi-család birtokolta. A török megszállás idején, a tizenöt éves háborúban elpusztult. 1695-96-ban telepítettek ide evangélikus szlovákokat és ekkor költöztek be újra katolikus magyarok is.





A falu főutcáját szinte eltorlaszolja a kereszt alaprajzú evangélikus templom. Az 1777-ben felszentelt templomhoz csak 1810-ben épült torony, amelyet 1848-ban magasítottak. Az oltárképen Raffaello Transzfiguráció című alkotásának másolata látható. Az angyalszobrokkal díszített szószék késő barokk stílusú. 



Az 1820-ban épített klasszicista stílusú Domonyi-kúria ma szociális otthon, az 1830 körül emelt Both-Baghy-kúria jelenleg a polgármesteri hivatalnak ad helyet. Az Ónody-kúria XVIII. század végi későbarokk épületében ma önkormányzati lakások vannak.










Híres szülötteink, lakóink:
-Aszódi házasságkötésük után egy ideig itt éltek Petőfi Sándor szülei. Emléktemetőnkben nyugszik Petrovics Tamás, Petőfi apai nagyapja.
-Koren István botanikus és tanár 1805. december 5-én itt született. Ö volt Petőfi Sándor aszódi diákéveinek szigorú, de tisztelt és szeretett mestere.




-Huszárik Zoltán (1931-1981) a magyar és az egyetemes filmművészet óriása, a "hetedik művészet" poétája, a Krúdy Gyula novelláiból celluloidra álmodott Szindbád c. film alkotója, posztumusz Kossuth-díjas filmrendező és grafikus itt született. Sírja a település evangélikus temetőjében található. A művelődési ház 2013 októberében felvette nevét és egy bronz mellszobrot helyeztek el az épület előtt, mely Monori Sebestyén alkotása.



A község közigazgatási területéhez tartozik Domonyvölgy településrész. Több mesterséges tó mellett hangulatos üdülőövezet van kialakulóban, ahol minden pihenni vágyó megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást.



Községünkben, napjainkban több lovas vállalkozás telepedett meg, többek közt nálunk található meg a Lázár fogathajtó fivérek vállalkozása, a Lázár Lovaspark, mely mára a világ minden tájáról várja a kikapcsolódni vágyókat.




Reméljük kedvet kapott és ellátogat mihozzánk! 

Tantó Viktor 
polgármester